0 Reacties
![]() Zeebrugge is en blijft het strand bij uitstek deze zomer. Een proper en gezond strand is iets waar we naar moeten streven om Zeebrugge echt op de kaart te zetten als familiestrand! Daarom lanceert de dienst preventie in samenwerking met de dienst welzijn een aantal acties waaronder een rookvrije strandzone tijdens het zomerseizoen. "Zeebrugge verdient het om een propere kustgemeente te zijn, daarom voorzien we naast het uitdelen van peukenbuidels ook extra vuilnisbakken op het strand" Rokende strandgangers die buiten de rookvrije zone vertoeven, zullen aangesproken en gesensibiliseerd worden. Ze ontvangen daarbij een strandasbak of peukenbuidel van de gemeenschapswachten of jobstudenten van de Preventiedienst. Hierin kunnen ze hun peuken verzamelen, om ze nadien in de vuilnisbak te deponeren. Ook op de grote strandevenementen ‘WeCanDance’ en ‘Bomboclat’ zullen 1.500 peukenbuidels worden uitgedeeld door de eco-teams. Er werden eind 2018 ook nieuwe stadsvuilnisbakken op de zeedijk geplaatst, die allemaal voorzien zijn van een asbak. Daarnaast worden extra afvaleilanden op het strand voorzien, zodat elke strandganger een vuilnisbak binnen handbereik heeft, want ook het gewone zwerfvuil blijft een probleem. ![]() In Brugge zijn we trots op onze jeugdbewegingen. Zij verdienen dan ook de beste ondersteuning en infrastructuur. Met trots mocht ik dan ook de plannen voor de nieuwe lokalen voor KSA Spiko, Kriko Brugge, Chiro SPODD en de Rode Valken Brugge Noord voorstellen! "We blijven investeren in onze Brugse Jeugd" Het Brugse jeugdwerk is echt een partner voor de Stad. Elke week opnieuw zetten jongeren zich in voor onze Brugse jeugd, vol passie en drive om er keer op keer een topactiviteit, kamp of weekend van te maken. Het is de taak van de Stad om het jeugdwerk ten volle te ondersteunen zodat jeugdbewegingen zich hier thuis voelen in Brugge, zoals het in een kindvriendelijke stad hoort. Het was voor ons dan ook belangrijk om te luisteren naar de wensen en verlangens van het jeugdwerk. De jeugddienst organiseerde in 2018 in eerste instantie vier inspraakmomenten. We beseffen dat elke vereniging uniek is, daarom gingen we eerst met elke vereniging apart aan tafel zitten om de noden in kaart te brengen. Daarna volgde nog een ronde tafelgesprek met alle verenigingen om de vernieuwde plannen te bespreken.
Als schepen van jeugd zal ik mij de volgende jaren sterk inzetten en blijven investeren in het jeugdwerk. Zij blijven een belangrijke speler om onze kinderen en jongeren een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod te geven. Voor het tweede jaar op een rij zetten wij ons vanuit de Preventiedienst in om het project ‘Operatie Proper’ van Mooimakers verder bekend te maken onder onze Brugse scholen en jeugdbewegingen. Via dat beloningssysteem kan men immers niet enkel scoren op basis van het verminderen van het zwerfvuil in de directe buurt, er is meteen ook een financiële input aan gekoppeld met als doel een duwtje in de rug te geven om het thema zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Een win-win situatie dus. Vorig jaar engageerden zich 2 deelnemende scholen.
Dit jaar kunnen we met trots vaststellen dat er 11 scholen intekenden: Sint-Leo Hemelsdaele, de Boomhut, de Kaproenen, de Triangel, de Zonnetuin, OLVH, OlVA De Meersen, Sask (zowel de lagere als middelbare afdeling), Spermalie en Ter Dreve! Uniek dit jaar is ook de deelname van de twee jeugdbewegingen: Chiro SPODD en de Zeescouts! 334 leden van beide jeugdbewegingen en 3.761 leerlingen hebben doorheen het voorbije werkings-/schooljaar hun steentje bijgedragen! Proficiat! En sommigen krijgen er maar niet genoeg van! Intussen tekenden enkelen reeds in op de volgende editie, want ook volgend schooljaar pakt Mooimakers dus uit met ‘Operatie Proper’ voor het derde jaar op een rij. Voor wie nog niet intekende, dat kan al vanaf nu via de website www.mooimakers.be/operatie-proper. ![]() Eind mei vond het groot fietsexamen plaats voor ruim 400 leerlingen uit het zesde leerjaar van de basisscholen uit Sint-Andries en Assebroek. Voor zowel Sint-Andries als voor Assebroek werd daarvoor gebruik gemaakt van de bewegwijzerde verkeerseducatieve routes voor jonge fietsers (VERO’s).
Langs het parcours van zo’n zes kilometer stonden minimum vijftien observatoren opgesteld die voor elke leerling apart noteerden hoe een bepaalde vaardigheid werd uitgevoerd. Ook stonden enkele mensen in voor de veiligheid. Om dat mogelijk te maken, konden wij gelukkig rekenen op de inzet van heel wat vrijwilligers uit de deelnemende scholen, op gemeenschapswachten, de Trudotrappers, de Fietsvedetjes, mensen van de Lokale Politie en mensen van de preventiedienst. Zonder deze mensen zou het fietsexamen niet kunnen plaatsvinden. “Ondertussen zijn de resultaten gekend: voor Assebroek en Sint-Andries samen slaagden gemiddeld 85 procent van alle leerlingen. Vooral het niet even achterom kijken en de arm uitsteken bij het afslaan en onveilig rijgedrag tussen het andere verkeer zijn de meest voorkomende fouten’.
Op hun fietsdiploma vinden de leerlingen en hun ouders achteraf de nodige informatie: ofwel zijn ze geslaagd ofwel wordt er aangeraden om nog verder te oefenen. Voor de ouders van leerlingen die niet geslaagd zijn, zou dat een signaal moeten zijn dat hun kind eigenlijk nog niet klaar is om alleen in het drukke verkeer te fietsen. Blijven oefenen is dan de boodschap.
Bovendien hoeven slachtoffers hierdoor niet meteen een nieuwe fiets te kopen en is er nog kans dat hun fiets intussen wordt teruggevonden.
Naast het aangeven van fietsdiefstallen kan de zuil ook gebruikt worden om bv. info op te zoeken rond fietsdiefstalpreventie, kan je de website van de politie raadplegen en kan je zien waarvoor je allemaal bij het fietspunt terecht kan. Maar liefst 3.000 kinderen en jongeren hebben op woensdag 24 april deelgenomen aan de Buitenspeeldag in Brugge. Er werden maar liefst 12 locaties omgetoverd tot een heus speel- en sportparadijs voor kinderen en jongeren van 3 tot 16 jaar. Als schepen van jeugd ben ik die dag zelf gaan kijken op diverse locaties en kon ik met eigen ogen zien hoe Brugge omgetoverd werd tot een kindvriendelijke stad. Een stad waar iedereen kan buitenspelen , een stad waar kinderen en jongeren kunnen bewegen en spelen in hun eigen omgeving. Dat kan ik enkel maar toejuichen! ![]() Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Stad Brugge de ‘bebloemingsactie’. Met deze actie kunnen de inwoners van Brugge hun buurt nog mooier maken en zorgt het voor contact tussen de buren waarbij iedereen kan genieten van een mooi bloementapijt in zijn buurt. Het aanvragen van de bloemetjes gebeurt via de website www.brugsebuurten.be deze website bundelt alle informatie omtrent de Brugse Buurtcheques, de Buurtoppepper en al het nevenaanbod waaronder ook de bebloemingsactie valt. Naast het aanvraagformulier is er op de website ook meer uitleg te vinden over de voorwaarden om ook jouw straat of buurt in de bloemetjes te zetten.
Als schepen van preventie doet het me bijzonder plezier dat deze actie binnen het aanbod van de Brugse Buurtcheques nog steeds in de smaak valt bij de Bruggelingen. Het is een fantastische manier om meer kleur, meer leven en dus ook meer sociaal contact in elke straat tot stand te brengen. Voor deze editie werden er maar liefst 40.165 bloemetjes verdeeld over 94 buurtcomités. Dat zijn er 3.000 meer in vergelijking met vorig jaar. We kunnen dus gerust spreken van een groot succes! ![]() Na de opstart van de meetprocedures en het invoeren van de eerste maatregelen vorig jaar, gaat Stad Brugge nu een stap verder in de aanpak van overdreven snelheid en sluipverkeer in Lissewege. Met deze ingrepen werken we verder aan de verkeersleefbaarheid in Lissewege en Zwankendamme. ![]() In het Lisseweegs Vaartje komen er op vier locaties wegversmallingen. Deze moeten de snelheid reduceren en ontmoedigend werken voor het sluipverkeer. Bij het binnenrijden van Lissewege en Zwankendamme brengen we een wegversmalling aan. Deze versmalling dient als poortfunctie en benadrukt de woonomgeving. Ook bij aanvang en einde van het woonlint aan de Beukemarestraat komen er wegversmallingen. Het gaat hier om een proefproject dat we zullen evalueren en indien nodig bijsturen. Om het fietsverkeer geen hinder te laten ondervinden van deze maatregelen, wordt er gekozen voor enkelzijdige wegversmallingen met een veilige fietsdoorsteek. Ook op de markt van Lissewege komt een proefopstelling: met paaltjes wordt op twee plaatsen een wegversmalling gecreëerd. De paaltjes zullen ook het voetpad beter afschermen wat de veiligheid ook ten goede zal komen. Na de zomervakantie wordt deze proefopstelling geëvalueerd.
Ik ben al lang bezig met de verkeersveiligheid in Lissewege. Zo organiseerde ik ooit nog een affichecampagne om bestuurders te sensibiliseren (zie foto onder). Ook in de vorige legislatuur heb ik de problematiek herhaaldelijk aangekaart. In 2018 werd in de Gijzeleweg een rijbaankussen aangebracht, het lokaal vrachtroutenetwerk ingevoerd en beslist om verkeersremmende maatregelen aan te brengen in de Ter Doeststraat. Daar komen fietssuggestiestroken en diverse wegversmallingen. Ik ben dan ook oprecht blij met deze ingrepen. Dit is een belangrijke verdere stap voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Lissewege en Zwankendamme. Het is de bedoeling na de evaluatie verdere stappen te zetten en ook de markt nog mooier en beter te maken. ![]() Skaten leeft in Brugge en de nood aan een indoor skatepark is hoog. Brugge telt momenteel drie outdoor skateparken die heel wat skaters uit Brugge en omgeving aantrekken. De behoefte naar een indoor skatelocatie waar men het jaar door kan skaten, is groot. Na een lange zoektocht voor een geschikte locatie is er nu eindelijk een doorbraak in dit dossier! De locatie is een leegstaand industrieel gebouw aan de Grasdreef 5 in Sint-Michiels. De oppervlakte (720 m²), de hoogte van de binnenruimte en de centrale ligging dichtbij station en centrum zijn de sterke troeven van deze plaats. ![]() Om het industriegebouw om te bouwen naar een indoor skatelocatie, moeten nog enkele stappen gezet worden. Voor de specifieke invulling doen we een beroep op de inspiratie van de lokale skaters. Daarnaast moeten ook nog een aantal noodzakelijke werkzaamheden gebeuren. Als die allemaal uitgevoerd zijn, dan kunnen we het skatepark openstellen. Brugge kan zich met een indoor skatepark verder lokaal en bovenlokaal op de kaart zetten als jeugdvriendelijke stad. Ik ben trots dat ik als kersvers schepen van jeugd een doorbraak heb kunnen realiseren in het skatedossier en zo een vaste plek kan geven aan de skaters. Bij iedere verdere stap blijven we trouwens de Brugse skaters betrekken. Hun kennis en expertise dragen bij tot het ontwikkelen van een kwalitatief skatepark. Ongetwijfeld wordt dit een plaats die bij de Brugse jeugd in de smaak zal vallen. Mathijs Goderis schepen van jeugd ![]() Van 23 februari tot 3 maart is het de week van de vrijwilliger! Het ideale moment om even stil te staan bij alle 1158 actieve leiders in het Brugse jeugdwerk. Ieder weekend geven ze het beste van zichzelf bij de toffe activiteiten die ze organiseren voor de Brugse kinderen en jongeren. Opvallend is dat jeugdleiders hun eigen inzet niet zien als vrijwilligerswerk, maar dat is het zeker wel. Dit jaar willen we hun engagement in de verf zetten door iedere jeugdleider een schildje ‘crème van een vrijwilliger’ te bezorgen. Dat schildje staat symbool voor hun eindeloze enthousiasme en creativiteit. Vandaag delen we aan de 49 leiders van de 11de-22ste FOS De Boekaniers, 31 leiders van zeescouts Sint-Leo en 29 van zeescouts Zeebrugge Stella Maris hun schildjes uit en een lekker ijsje! De andere 50 verenigingen kregen hun schildje via de post toegestuurd.
![]() Naar aanleiding van het tienpuntenplan veilige schoolomgeving organiseerden Stad Brugge en de Lokale Politie op 17 januari de kennis- en ontmoetingsmarkt verkeer. Tal van Brugse basisscholen, verkeersgangmakers en verkeersouders tekenden present. Deze markt vond plaats in de Stadsschouwburg. De markt belichtte lokale initiatieven die gemakkelijk kunnen worden toegepast in de Brugse basisscholen. Ook kwamen heel wat getuigenissen en ervaringen rond het tienpuntenplan veilige schoolomgeving aan bod. Verkeersveiligheid -zeker in de schoolomgeving- is en blijft een belangrijk thema waar we sterk op blijven inzetten. Ik mocht samen met de burgemeester de “Vicky en Thor” award uitreiken voor educatieve of sensibiliserende initiatieven rond veilig verkeer en mobiliteit. Deze ging naar OLVA De Meersen. Dikke proficiat alvast ! ![]() Vanaf vandaag kan ik jullie eindelijk vertellen dat ik vanaf 1 januari 2019 schepen word in Brugge. Ik kan jullie niet genoeg bedanken voor de steun de voorbije jaren, en de 1417 kiezers die dit mogelijk hebben gemaakt. Dankzij jullie kan ik mee helpen om Brugge, én alle deelgemeenten, beter te maken. Vanaf januari start een ongelooflijk boeiende periode, waar ik me volledig voor zal smijten. Ik krijg de bevoegdheden preventie, jeugd, studentenstad, het Entrepot en dierenwelzijn. Ik zal de jongste schepen zijn in het college, de tweede jongste ooit in Brugge trouwens! Het zal je dan ook niet verbazen dat ik wat dynamiek wil brengen in het stadsbestuur. Mijn passie voor de buurt waar mensen zich goed moeten kunnen voelen en mijn gedrevenheid om zorg te dragen voor alles wat leeft zijn mijn kompas. Mijn jarenlange ervaring in het jeugdwerk zal me ook helpen bij het beleid dat ik wil voeren. Wie mij kent weet dat ik heel Brugge, maar Brugge-Noord heel erg in mijn hart draag. Naast mijn bevoegdheden wil ik dan ook de stem zijn van jullie allemaal in het schepencollege. Ik ben in de politiek gegaan om dingen te veranderen en wil dat dan ook graag, samen met jullie allemaal, de komende zes jaar doen. Nogmaals bedankt en tot binnenkort! Zwaar verkeer door de dorpskernen is al langer een probleem. De voorbije maanden is dit verder geëscaleerd door de gebrekkige signalisatie van het Vlaams Gewest op de A11. Stad Brugge heeft op mijn vraag reeds contact genomen met de Vlaamse administratie om op te lossen. Maar ondertussen blijven we niet bij de pakken zitten. De dienst mobiliteit nam samen met de lokale politie en de wegendienst het initiatief om de bestaande routes voor vrachtwagens te analyseren en verbeterpunten op te stellen. Met de opmaak van een vrachtroutenetwerk zet de stad in op de leefbaarheid van beide havendorpen om deze hinder tot een minimum te beperken. Een vrachtroutenetwerk geeft aan waar vrachtwagens kunnen rijden en waar ze niet mogen rijden. Er wordt een zone afgebakend waarbinnen geen vrachtwagens (+5 ton) mogen rijden. Het zonaal vrachtwagenverbod strekt zich uit tussen de N31 en het Boudewijnkanaal (West – Oost) en tussen de Stationsweg ter hoogte van de Herdersbrug en de nieuwe boogbrug Infrabel / laatste bedrijf in de Lanceloot Blondellaan (Zuid – Noord). Uitzondering wordt voorzien voor plaatselijk verkeer, die wel toegang krijgen tot het gebied. Dergelijke situaties moeten vermeden worden met het vrachtroutenetwerk. Hiervoor werden bijkomende tonnage borden geplaatst. In Lissewege geldt in de historische kern al een tonnageverbod en een verbod voor voertuigen met een lengte groter dan 8 meter. Dit wordt behouden. De Wegendienst zal een bijkomend bord met aankondiging van het verbod voor vrachtwagens plaatsen op de Ter Doeststraat ter hoogte van het kruispunt Stationsweg. In Zwankendamme geldt vandaag reeds een verbod maar zouden enkele verkeersborden de impressie wekken dat een route via de Doornweg en de Lisseweegse Steenweg mogelijk is. Deze borden zullen verwijderd worden. Het tonnageverbod dient ook hier gehandhaafd te worden.
![]() Het stadsbestuur heeft vandaag beslist dat er een gloednieuw multifunctioneel complex komt op site de Regenboog (Scharphoutstraat). Dat is bijzonder goed nieuws voor Lissewege. De nood aan een sporthal, een polyvalente zaal en degelijke ruimte voor verenigingen was groot. Sinds 2012 drong ik hier dan ook al herhaaldelijk op aan. Nu ben ik bijzonder verheugd dat het stadsbestuur er werk van maakt. Lissewege heeft al heel lang nood aan een zaal om te fuiven, te sporten of voor activiteiten. In 2016 werd de site al aangekocht door de Stad maar de huidige gebouwen zijn in zeer slechte staat. Naar aanleiding van een recent defect aan de stookinstallatie bracht ik dit opnieuw ter sprake op de gemeenteraad van februari. Ik vroeg om de ergste gebreken aan te pakken maar ondertussen snel werk te maken van een nieuw gebouw en hierbij zeker verenigingen én bewoners van Lissewege te betrekken. Burgemeester Renaat Landuyt antwoordde positief op mijn voorstel en beloofde de nodige actie te ondernemen. Nu de principiële beslissing genomen is kan de planning starten. Stad Brugge start een traject op met de verenigingen en alle inwoners van Lissewege. Hiervoor worden in de week van 16 april 2018 flyers verdeeld met een ideeënkaart onder andere huis-aan-huis, op de markt, online, op buitenspeeldag en via de verenigingen. Met die informatie kan er dan een kostenraming opgemaakt worden, een ontwerpproces opgestart worden om dan uiteindelijk tot de bouw van het complex te komen. Het is belangrijk dat de bewoners en huidige gebruikers nu op korte termijn de nodige informatie en inspraak krijgen bij de stad. Men heeft mij verzekerd dat dit ook binnenkort zal gebeuren. Daarbij moet er gevraagd worden naar de huidige vragen op korte termijn en de behoeften van de gebruikers naar de toekomst toe. Belangrijk is ook dat er in samenspraak met de verenigingen een oplossing gezocht wordt voor de periode van afbraak en heropbouw, de site zal dan immers even niet gebruikt kunnen worden. Ook elke Lissewegenaar zal zijn mening kunnen geven! De Stad Brugge zal daarvoor nog een uitnodiging versturen. Neem zeker de kans om de stad te vertellen wat je wil op die site. Wil jij zeker een nieuwe sporthal, of een zaal waar ook toneelvoorstellingen kunnen plaatsvinden? Geef het dan door. Aarzel ook niet om mij te contacteren mocht je hier vragen over hebben. Geef gerust een seintje op 0498/12 33 88 of mathijs.goderis@s-p-a.be of neem een kijkje op mijn vernieuwde website www.mathijsgoderis.be. U kunt er alvast op rekenen dat ik dit dossier op de voet blijf opvolgen! ![]() Een groep bewoners van de Zeebruggelaan en de Europastraat uitten hun bezorgdheid omtrent de plannen voor een complex met maar liefst 60 garages, midden in een woonwijk. Langs de Zeebruggelaan staat de woning met huisnummer 67 al een hele tijd te koop. Aan deze statige woning ligt een zeer grote tuin, dat grenst aan tientallen andere percelen. Nu is het huis verkocht maar de tuin wordt als een apart perceel te koop aangeboden. Een aantal alerte bewoners kwamen via via te weten dat een bouwpromotor plannen heeft om op de tuin een garagecomplex te bouwen. Volgens bewoner Dirk Rosson is een dergelijk complex met maar liefst 60 garages hier absoluut niet op zijn plaats. Daarom trekken ze nu reeds aan de alarmbel. Er grenzen maar liefst twintig percelen onmiddellijk aan de tuin waar de garages zouden komen. De bewoners vrezen voor geluid en andere overlast maar het zou bovendien bijzonder jammer zijn om deze prachtige groene zone te zien veranderen in beton, louter voor garages. Ze nodigden mij dan ook uit om de situatie met eigen ogen te bekijken. Vanuit een goede ruimtelijke ordening lijkt mij dit inderdaad geen geschikte locatie voor een dergelijk complex. Ik zal dit dossier dan ook nabij opvolgen en er op toe zien dat de bewoners hun terechte bezwaren worden meegenomen. ![]() Sinds 4 december is de doortocht door Dudzele verboden voor voertuigen +3,5 ton, uitgezonderd plaatselijk verkeer. Het gaat hier vooral om zwaar verkeer vanuit de Stationsweg / Pathoekeweg en vanuit Knokke via de Westkapelse Steenweg. Op vraag van de Stad Brugge werd ook in de buurgemeente Knokke-Heist het zwaar verkeer richting Dudzele verboden, en worden vrachtwagens naar de nieuwe A11 gestuurd in plaats van door de woonkern. Het stadsbestuur komt op die manier de belofte van het mobiliteitsplan na om de doortocht van zwaar verkeer in woonkernen waar mogelijk te beperken. Na Dudzele is het straks ook de beurt aan de andere woonkernen van de randgemeenten. Zo wordt binnenkort ook de doortocht van Lissewege, Zwankendamme en Koolkerke onderzocht. Omdat in deze woonkernen en deelgemeenten ook gewestwegen liggen, moet er uiteraard ook overlegd worden met het Vlaams Gewest vooraleer er effectief verkeersborden geplaatst kunnen worden. En uiteraard moeten er alternatieve routes aangeduid worden voor het zwaar verkeer. ![]()
Vandaag stelde ik samen met fotograaf Toon Walleyn en dorpsblogger Rudy Huyghebaert, mijn publicatie “Waar is de tijd? Drie dorpen en een wereldhaven in verandering” voor. Het is een klein boekje op zakformaat over de geschiedenis van de haven en de dorpen Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge. Aan de hand van sappige anekdotes probeer ik het verhaal van de dorpen en de haven te schetsen. Aangevuld met de prachtige fotocollages van Toon Walleyn neemt dit boekje de lezer mee op een reis in de tijd.
Ik had al langer het idee om iets te doen met het verhaal van de haven en de dorpen. Toen ik hierover met Rudy en Toon sprak waren ze meteen enthousiast. We zijn alle drie op onze eigen manier bezig met culturele projecten maar wat ons het meest verbind is de liefde voor, Lissewege en natuurlijk ook Zwankendamme en Zeebrugge. Wie houdt van de plaats waar hij woont, is begaan met wat er gebeurt. En er gebeurt heel wat in onze omgeving. De werken van de A11 zijn nog maar afgerond of de plannen voor een nieuwe zeesluis liggen al klaar. De directe omgeving van een groeiende wereldhaven is nu eenmaal onderhevig aan verandering. Met dit unieke project willen we net dié verandering in beeld brengen. Dat doen we aan de hand van een techniek waarbij we oude foto’s op recente beelden plaatsen. Dit resulteerde in de zomer van 2016 al in een tijdelijke tentoonstelling die vond achtereenvolgens in Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge stond. Op verscheidene locaties in de dorpen plaatsten we ook panelen met oude foto’s. De reacties op de tentoonstelling waren zo positief dat ik besloot om hier meer mee te doen. Ik ging op zoek naar leuke anekdotes en petit histoires die kenmerkend zijn voor de dorpen en de haven. Deze worden geïllustreerd met de prachtige collages van Toon. Zo vertelt dit kleine boekje het verhaal van de dorpen en de haven op een luchtige manier.
Vanaf zaterdag gaan we dit boekje deur aan deur, persoonlijk afgeven aan de bewoners. Je kan het nu al online lezen hieronder.
![]() Gisteren werd tunnel aan de Bevrijdingslaan geopend. Vanaf nu moet het doorgaand verkeer niet meer halt houden voor rode lichten. Dit is het zevende en laatste knelpunt met de Expressweg dat werd weggewerkt. Maar het werk is nog niet af! Ter hoogte van Lissewege en Zwankendamme zijn er nog gevaarlijke kruispunten met verkeerslichten. Er zijn plannen voor een Hollands complex ter hoogte van Zwankendamme en een tunnel van zowat een kilometer onder Lissewege maar minister van mobiliteit Ben Weyts (NV-A) en de Vlaamse regering zetten die om budgettaire redenen in de koelkast. Onze Burgemeester Renaat Landuyt breekt dan ook een lans om deze plannen terug op tafel te leggen. Hij bevestigd dat we er als stad alles zullen aan doen om de kruispunten Lissewege en Zwankendamme weer op de agenda te krijgen. "Zowel voor de economische ontwikkeling van de haven als voor de leefbaarheid van Lissewege en Zwankendamme zijn deze projecten noodzakelijk”, zegt Landuyt. Al is het duidelijk dat dit nog niet voor morgen zal zijn. Hopelijk maakt de volgende regering Vlaamse regering hier wél werk van. ![]() Er is al heel wat gezegd en geschreven over de opwaardering van Zeebrugge. Naast de vele initiatieven en investeringen van Stad Brugge kwamen verschillende politieke strekkingen met de meest spectaculaire voorstellen, van een zwembad op de dijk tot strandhuisjes op de Westelijke strekdam. Over de haalbaarheid of het financiële plaatje wordt meestal niet gesproken. Het debat blijft dan ook vaak steken bij punctuele ingrepen en dat is jammer. Ik ijver al langer voor één globale visie op de haven en het dorp. In Zeebrugge komen verschillende, uiteenlopende dynamieken samen: de haven, het toerisme, de bewoners,... Hierdoor kunnen spanningen ontstaan, maar dit schept ook mogelijkheden en kansen voor de toekomst. Het is dus cruciaal dat het volledige plaatje wordt bekeken. Daarom ben ik zo tevreden met de studie ‘Toekomst Zeebrugge vandaag en morgen’, die recent werd voorgesteld. Een kanjer van meer dan 350 bladzijden boordevol analyses, ideeën en concrete voorstellen voor de toekomst van Zeebrugge. De belangrijkste doelstelling van deze studie is een toekomstvisie voor Zeebrugge te ontwikkelen die voor een betere band moet zorgen tussen de vier wijken in Zeebrugge onderling en hun samenhang met de haven. Binnenkort worden de conclusies voorgelegd aan de bewoners. Hier kan je een samenvatting van de studie lezen. Voor de vierde keer al, in de eerste maand van dit schooljaar was de schooltrein van Zeebrugge en Lissewege vanmorgen twintig minuten te laat. Het weinige openbaar vervoer dat we hebben laat steeds vaker de reiziger in de steek. Dit kan zo niet verder! Ik zal vragen aan Stad Brugge om een officieel schrijven te richten aan de NMBS. Wie zelf een klacht wil indienen of een compensatie wenst aan te vragen kan dat via deze link: http://bit.ly/2wubtwR
OPROEP: Iedereen die recent slachtoffer werd van vertragingen op de lijn Lissewege - Zeebrugge mag de data en uren doorgeven. Samen met Federaal Parlementslid Annick Lambrecht bereid ik een vraag voor aan de minister van mobiliteit. Stuur gerust een mailtje naar mathijs.goderis@s-p-a.be ![]() De maand september is de periode om de balans op te maken van het toeristisch seizoen in Lissewege en die is meer dan goed. Zelfs met het minder goede weer in juli en augustus vonden duidelijk heel wat mensen de weg naar ‘Het Witte Dorp. Naar mijn aanvoelen is er ook sprake van een duidelijk positieve trend. Lissewege bezoeken is ‘in’ In tegenstelling tot de Brugse binnenstad kan de stad geen concrete cijfers voorleggen voor Lissewege maar iedereen kan zien dat Lissewege meer bezoekers trekt. Weer of geen weer, de terrassen, hotels en restaurants zaten vol. We mogen ook zeer tevreden zijn met de promotieacties van de Stad om Lissewege verder op de kaart te zetten. De promotiespots op de regionale zender misten hun effect niet en vooral de speciale uitzending van het Radio-2 programma De Madammen kende veel positieve respons. Het is de gemeenschappelijke inzet van dorpsbewoners en de stad die dit tot een succesverhaal maken. De beeldenroute blijft een ongelofelijke publiekstrekker maar ook evenementen als de avondmarkt, het MAFestival en het Lichtfeest brengen heel wat volk op de been. Dit laat zich merken in het straatbeeld: er komen handelszaken bij en nieuwe initiatieven als Kunstencentrum ‘t Vaartje, team ‘t Lissewegenartje, Kabouters in het Witte dorp of pop-up De Put schieten uit de grond. De mensen hebben duidelijk de weg gevonden en Lissewege heeft alle troeven om verder te groeien. Maar we moeten wel opletten dat het evenwicht bewaard blijft. Daarom moeten we nu al nadenken over de toekomst. Meer toeristen betekent meer verkeer. Daarom doe ik op de gemeenteraad van 12 september alvast een aantal voorstellen. Zo moeten we de auto’s opvangen voordat ze het historische dorpscentrum inrijden, dat kan aan de N31 of aan de parking aan het station. Die laatste zou duidelijker moeten aangeduid worden als de parking voor bezoekers. Daarnaast moeten we ook het sluipverkeer ontraden en de auto’s snelheid meer doen naleven. Voor de fietsers moet er dan weer in de zomermaanden gekeken worden voor meer fietsenstallingen ![]() De Zeebrugse haven heeft al lang nood aan een betere nautische ontsluiting. Gelet op de levensduur van deze sluis kan een wereldhaven als Zeebrugge zich niet permitteren geen alternatief te hebben. De sluis moet de bereikbaarheid van de achterhaven garanderen en verbeteren. Dit dossier leeft heel erg bij de inwoners van Zeebrugge. Dat werd bewezen door de massale opkomst op de infoavonden. Het dossier sleept al lang aan en de onzekerheid wekt wrevel bij velen. De inwoners hebben nood aan duidelijkheid. Het is volgens mij belangrijk dat de beslissing over de alternatieven er nu snel komt. "De inwoners van Zeebrugge hebben nood aan duidelijkheid en goede communicatie." Als men de zes alternatieven vergelijkt en afweegt is er volgens mij één alternatief dat er met kop en schouders boven uit steekt. Dat is de locatie verbindingsdok. Door op deze plaats, niet één maar twee nieuwe sluizen te bouwen kan men de toegankelijkheid van de achterhaven niet alleen garanderen in de toekomst maar deze ook nog eens aanzienlijk verbeteren. Bovendien is dit het alternatief met het minste impact op de leefbaarheid van Zeebrugge. Door dat deze locatie zich bevindt in een bestaand dok moeten er geen onteigeningen gebeuren, noch van bedrijven, noch van particulieren. Op de gemeenteraadscommissie in Zeebrugge riep ik dan ook alle partijen op om een gezamenlijk standpunt in te nemen. Ik kreeg daarbij alvast de steun van Burgemeester Renaat Landuyt. "Net als mijn grootouders pleit ik voor één globale visie op Zeebrugge: haven, dorpen én toerisme." ![]() Verder pleitte ik voor een totaalvisie op Zeebrugge waarin de havenfunctie, woonfunctie en toeristische functie zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden. Dit is, mijns inziens wat Zeebrugge al lang nodig heeft. Daardoor zijn er in het verleden fouten gemaakt. Men dreigt vandaag dezelfde fouten te maken als in de jaren ’70 en ’80. Op dat vlak ben ik schatplichtig aan de erfenis van mijn beide grootouders, Jan & Lydia Goderis Lyppens. Zij hebben zich bij de bouw van de huidige Vandamme sluis ingezet om de vele problemen die veroorzaakt werden aan te kaarten via verschillende actiecomités. Toen al pleitten deze actiegroepen voor één globale visie op de haven en de dorpen. Ik ben dan ook tevreden dat er nu eindelijk zo'n visie wordt ontwikkeld en dat dit meegenomen wordt in de beslissing over de locatie van de nieuwe sluis. ![]() In het voorjaar van 2016 bouwden “de vrienden van de put”, een groepje jongeren uit Brugge Noord, een geheim jeugdhuis in de zone langs het Boudewijnkanaal in Lissewege. Naar aanleiding van de ontdekking ontstond hierover heel wat ophef. Deze zomer komen ze terug met een pop-up initiatief. Het wordt dé plek voor spontane ontmoetingen en we nodigen ook iedereen uit om er zelf iets te organiseren! Toen het clandestien jeugdhuis werd ontdekt ontstond er heel wat ophef. Eerst was er sprake van een schadevergoeding of een taakstraf maar Burgemeester Renaat Landuyt spoorde de vriendengroep aan om met een positief alternatief te komen. Net op dat moment deed Stichting P&V een projectoproep onder de noemer My Future, Our Society. Het doel was om jongeren en jongvolwassenen ervan bewust maken dat ze via collectieve actie persoonlijke problemen kunnen oplossen of wensen kunnen verwezenlijken. Deze oproep leek hen op het lijf geschreven. Als jong gemeenteraadslid van Lissewege besloot ik hen hierbij te helpen. Samen met deze vriendengroep schreven we een dossier. We doorstonden een uitgebreide selectieprocedure en mogen ons nu bij de acht gelukkige projecten rekenen. Zo kregen we de kans van Stichting P&V en Stad Brugge een pop-up project te organiseren. Met dit project willen we de negatieve naklank van ons eigenhandig gebouwd jeugdhuis omzetten in een positief verhaal. Dat doen we door deze zomer een tijdelijke ontmoetingsplaats te creëren waar iedereen spontaan kan samenkomen, chillen, activiteiten organiseren, rondhangen,… We zullen zelf een aantal activiteiten organiseren, maar we gaan ook actief op zoek naar partners. Iedereen die iets wil doen op onze pop-up is welkom! De pop-up ontmoetingsplaats “De Put” staat gedurende de maanden juli en augustus langs het Boudewijnkanaal te Lissewege. Op 30 juni organiseren we een grote opening vanaf 19u. Iedereen is welkom. Wil je zelf iets organiseren op onze pop-up? Neem zeker contact op! Blijf op de hoogte en like onze facebookpagina! ![]() Als gemeenteraadslid ben ik zeer bezorgd over de verkeersveiligheid aan de nieuwe verkeerslichten ter hoogte van Zwankendamme. De nieuwe verkeerslichten zijn niet zichtbaar voor het verkeer vanuit Zeebrugge. Dit zorgt voor een levensgevaarlijke situatie. Het was de bedoeling om de veiligheid te verbeteren maar het omgekeerde is nu gebeurd. Aanvankelijk was er een Hollands Complex (een afrittencomplex voor de ongelijkgrondse kruising van het doorgaand met het lokaal verkeer) beloofd aan Zwankendamme maar dat werd geschrapt uit budgettaire overwegingen. Recent werden er dan maar verkeerslichten geplaatst als lapmiddel. De lokale NV-A én VLD rolden over elkaar om hiervoor de pluimen op hun hoed te steken maar de situatie zoals ze nu is, is nog gevaarlijker dan voorheen. Als men van Zeebrugge komt staan er enkel lichten aan de rechterkant van de rijbaan. Indien er een vrachtwagen stopt voor dit licht op het eerste vak, dan zijn deze lichten compleet onzichtbaar voor andere bestuurders. Ik kreeg al heel wat reacties van mensen die de ene na de andere vrachtwagen door het rood zagen rijden. Dit zorgt voor een levensgevaarlijke situatie. Ik roep dan ook de bevoegde minister NV-A op om deze situatie dringend aan te pakken. Zorg voor een echte oplossing voor de verkeersveiligheid van Zwankendamme! |
Mathijs GoderisIs 31 jaar, woont in Lissewege en is schepen van jeugd, preventie en dierenwelzijn Een vraag, probleem of suggestie? Geef gerust een seintje...
Categorieën
Alles
|