Op 25 november opende het Historium zijn deuren op de markt in Brugge. Een project dat in het totaal meer dan 10 miljoen euro heeft gekost. Wat we al vreesden bleek bewaarheid te worden. Deze zelfverklaarde topattractie biedt de bezoeker weinig culturele of historische meerwaarde. De toegangsprijs bedraagt maar liefst €11 en de reacties van bezoekers zijn ronduit vernietigend (De Standaard 06/12). Wat een ongelofelijke zonde dat zo'n prachtig gebouw hieraan wordt verspild. Dat dit project, met private aandeelhouders, vooral op winst belust is bewijst het feit dat men het verwante café "het Duvelorium" doopte. Men verkiest de brouwerij die het meeste geld op tafel kan leggen boven ons Brugse stadsbier "Brugse Zot" (Het Nieuwsblad 22/11). Deze absolute miskleun kost de belastingbetaler maar liefst 1.575.000 euro aan subsidies (Stad Brugge, Toerisme Vlaanderen, de Vlaamse overheid, provincie West-Vlaanderen). Verder wordt gevreesd dat de agressieve marketingstrategie van "Het Historium" andere musea en kleinhandelszaken klanten zal kosten.
4 Comments
Joske
8/12/2012 09:24:52
Prachtig gebouw was vroeger gevuld met bureaus van ambtenaren wegen en verkeer... Dan vind ik Historium met infobalie toerisme en verzamelpunt voor gidsenverenigingen toch een grotere meerwaarde...
Reply
Gilberto
8/12/2012 09:35:42
Dat van Brugse zot is zever. Die man ontvangt 100.000 bezoekers per jaar in zijn brouwerij. Waarom zou je als Historium kiezen voor een partner die sowieso voorrang gaat geven aan zijn eigen uitbating in Brugge?
Reply
Cindy
8/12/2012 09:39:04
Subsidies waren enkel voor de publiek toegankelijke delen zoals infobalie, binnenplein, wandschildering, ... Leve de privé zeg ik altijd. Mensen die niet iedere dag naar de opera gaan worden verplicht veel meer te betalen voor ons mooi concertgebouw. Maar dat is maar het plebs dan zeker?
Reply
Peter Ruys
29/1/2013 04:08:11
Je bent niet echt mals, Mathijs. Vorige week een dagje Louvre in Lens gedaan: gratis!!! Maar terzake, het Historium is wel historisch correct. Wat bvb van de Gotische zaal van het stadhuis niet kan gezegd worden. Wat B. Warnier in het laatste nummer van Brugge die Scone schrijft over het H. is genuanceerder. Het Historium is een toeristen attractie zoals de bootjes of de koetsen.
Reply
Leave a Reply. |
Mathijs GoderisIs 35 jaar, woont in Lissewege en is schepen van jeugd, preventie en dierenwelzijn Een vraag, probleem of suggestie? Geef gerust een seintje...
Categorieën
Alles
|